Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Diyeti

 

İntermittent fasting (kaynak: harvard health)

Genel olarak tanımlarsak aralıklı oruç, belli zaman aralıklarında yemek yenip belli zaman aralıklarında da aç kalmaktır. Yapılan araştırmalarda bu diyetin kilo vermeye yardımcı olduğu bulunmuş. Şimdi birkaç metotla nasıl yapıldığına bakalım:

16/8 metodu

24 saat içinde 8 saat yemek yeyip 16 saat aç kalmak şeklinde yapılır. Bu 8 saati kendi alışkanlıklarınıza göre belirlemeniz gerekir. Örneğin sabah 10'da kahvaltı yaptıysanız 18.00'da yemek yemeyi bırakmalısınız. Yemek yenmeyen saatlere girdiğinizde sıvı tüketebilirsiniz. Örneğin çay, su, kahve vs içebilirsiniz. Diyetin amacına ulaşması bakımından içeceklerinizin şekersiz olması öneriliyor.

Bu metot diğerlerine göre daha çok tercih ediliyor.

Haftada Bir Gün Metodu (ya da eat-stop-eat)

Haftada ya da iki haftada bir gün yemek yemeden geçiriliyor. Örneğin pazartesi gün akşam yemeğinden salı günü akşam yemeğine kadar hiçbir şey yemiyorsunuz. Aç kaldığınız gün içinde yine şekersiz içecek serbest. Haftanın kalan günlerinde normal yemek yiyorsunuz.

5:2 metodu

Bu yöntem biraz farklı. Şöyle ki haftanın art arda iki gününü seçiyorsunuz. Örneğin cumartesi pazar olsun. Hafta içi normal bir şekilde yemeklerinizi yiyorsunuz. Cumartesi pazar sadece 500-600 kalori alıyorsunuz. Bu yöntemde tamamen aç kalmak yok. Seçilen günlerin art arda olması gerekiyor.

Bu metotlar haricinde birçok farklı metot olsa da en sık tercih edilenler bunlar.

Neden faydalı olduğu söyleniyor?

Yemek yedikten sonra sindirim için vücudumuza zaman tanımış oluyoruz. Bu arada depolanmış yağlarımızı daha kolay yakıyoruz. Vücut sürekli sindirimle uğraşmak zorunda kalmadığı için hücre yenilenmesi artıyor yani yaşlanma yavaşlıyor. Psikolojik açlıkla mücadele etmiş oluyoruz. Yani aslında aç olmadığımız halde sürekli bir şeyler atıştırma durumundan kurtulmaya da yardım ediyor. Ayrıca bazı insanlar gün içinde uzun yemeklere gitmek yerine işlerine konsantre olduklarını söylemiş.