Ana içeriğe atla

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir ?


Diş eti iltihabını nasıl önleniriz , nelere dikkat edilmelidir?

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş eti iltihabı, dişlerinizin üzerinde ve arasında oluşan plağın neden olduğu bir diş eti hastalığıdır. Kötü ağız hijyeni, plak birikmesine yol açan birincil faktördür ve bu nedenle diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara, diş eti iltihabının önlenmesi için büyük öneme sahiptir. Diş hekimine görünmek de ağız sağlığını korumanın birinci anahtarıdır ve düzenli temizlik, hem çürüme hem de diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Ağız hijyenine dikkat etmelisiniz.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dişlerinizi iyice fırçalayın ve uygun tekniği kullanın. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız. En iyi ağız sağlığı için, her yemekten bir saat sonra dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizin ön ve arka taraflarını en az iki dakika boyunca dairesel ve dikey hareketler ile fırçalamaya özen gösterin.

  • Arkadaki dişlere ulaştığınızdan emin olun. Özellikle yiyecekleri çiğnemek için kullanıldığından ve diş fırçasıyla ulaşmanız zor olduğundan, plak oluşumu için risk altındadır. Fırçaladıktan sonra dişleriniz arasındaki alanları temizlemek için diş ipi kullanın.
  • Yatmadan önce dişlerinizi fırçaladıktan sonra su dışında yiyecek ve içecek tüketmeyin.
  • Diş erozyonu riskini azaltmak için daima yumuşak kıllı bir fırça kullanın.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elektronik diş fırçası kullanmaya özen gösterin. Elektronik diş fırçaları, plak temizlemede ve dişleriniz arasındaki boşluklara ulaşmada etkili olacaktır. Dişler arasında büyüyen plak, diş eti iltihabı ve diğer diş eti hastalıklarının ana nedenidir.

  • Elektronik diş fırçasına sahip olmanın her zaman en iyi seçenek olmadığını unutmayın. Diş etlerinizi uyarmak için yine de normal bir diş fırçası kullanmanız gerekecektir. Normal diş fırçasıyla doğru tekniği uygularsanız, elektronik diş fırçası gerekli olmayacaktır.
  • Üst düzey elektronik diş fırçaları pahalı olacağı için, eczanelerdeki seçenekleri tercih edebilirsiniz.
  • Diş fırçası ister mekanik ister normal olsun, üç ayda bir değiştirin.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş ipi kullanmaya özen gösterin. Birçok insan dişlerini fırçalama konusunda bilgilidir, ancak diş fırçalarının ulaşamayacağı diş araları için diş ipi kullanmayı tercih etmezler. Tercihen fırçalamadan önce dişlerinizi her gün diş ipi ile temizlemelisiniz. Fırçalamadan önce diş ipi kullanmak, daha sonra fırçalayabileceğiniz yiyecek ve plak parçacıklarını gevşetmeye yardımcı olur. Fırçalamadan önce diş ipi kullanımı dişlerinizin diş macunundan daha fazla koruyucu madde emmesini sağlar.

  • Diş ipini başparmak ve işaret parmağınızla birlikte kullanın, her dişin arasında yavaşça kaydırın.
  • İpi sert bir şekilde diş etlerine temas ettirmeyin.
  • Nadiren kullanan veya hiç diş ipi kullanmayan biriyseniz, ilk kez diş ipi kullandığınızda diş etlerinde kanama olabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, bu kanama birkaç gün veya hafta boyunca düzenli olarak diş ipi kullandıktan sonra azalacaktır.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Düzenli olarak gargara yapın. Diş ipi kullanımı ve fırçalamadan sonra, kalanları yok etmek ve ağzınızı dezenfekte etmek için anti-mikrobik bir ürün ile gargara yapın. Gargara, plak birikmesine neden olan ve ağız kokusuna sebep olan bakterileri yok eder. Anti-septik gargaralar daha fazla alkol içerir ve daha çok mikroskobik organizmaları yok etmede faydalıdır, ancak daha yüksek alkol içeriği nedeniyle ağzınızı daha kuru hissetmenize neden olabilir.

  • Ağız kuruluğu, ağız kokusunu daha da kötüleştirebilir ve daha yüksek alkol içeriği tahrişe neden olabilir, bu da yanma hissine neden olabilir.
  • Ağız kuruluğu ve tahrişe hassassanız, daha düşük alkol içeriğine sahip olan veya alkol içermeyen bir gargara kullanın.

Sağlıklı yaşam ve diyet şartlarına uyun.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şekerli veya asidik yiyecek ve içecekleri sınırlayın. Dişlerinize şeker, soda, meyve suları veya alkol gibi ögeleri temas ettirmek, onları bir saat kadar güçsüz ve zayıf bırakacaktır. Dişlerinizin onlarla temasa geçme miktarını sınırlamayı deneyin.

  • Asidik ortamı azaltmak için çiğ meyve, sebze veya diğer alkali ürünleri tüketin.
  • Yüksek şeker veya asitli yiyecek ve içecek tüketimini sınırlandırın.
  • Yemekten sonra bir saat kadar dişlerinizi fırçalamak için bekleyin.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tütün ürünlerini kullanmayı bırakın. Nikotin, diş etlerini tahriş eder ve plak oluşumunu teşvik eder. Her ikisi de diş etlerini mikroplara maruz bırakan ve tükürük akışını azaltan kötü ağız sağlığı ve diş eti hastalığına sebep olur. Tütün kullanıyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak kaynakları doktorunuzdan isteyin.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Genel vücut sağlığınızı koruyun. Diş eti hastalıklarının bir şekilde diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarına bağlı olduğuna dair kanıtlar vardır. Yine de kesin olmasa da, dengeli bir diyet uygulamanın, egzersiz yapmanın, uygun ağız hijyenini sürdürmenin ve önerilen miktarda uyku almanın birbiriyle ilişkili olduğunu gösteren kanıtlar mevcuttur.

Diş doktorundan yardım isteyin.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş eti iltihabından şüpheleniyorsanız bir diş hekiminden randevu alın. Fırçalarken ve diş ipi kullanırken diş eti iltihabı belirtileri olup olmadığına bakın. Kırmızı veya şişmiş, kolayca kanama meydana gelen diş etleri, diş eti iltihabının belirtileridir. Bunlardan herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine başvurun.

Diş hekiminizle fırçalama ve diş ipi kullanma tekniklerini gözden geçirin. Dişçinin yanına gittiğinizde, onlara dişlerinizi nasıl fırçaladığınızı ve diş ipi kullandığınızı gösterin. Diş hekiminiz size yöntemler gösterebilir ve doğru olmayan teknikleri düzeltebilir. Plağın nerede ve nasıl büyüdüğü hakkında bir fikriniz olduğunda, onu kontrol altında tutmak ve diş eti hastalıklarını önlemek için bilgili hale gelmenizi sağlayacaklardır.

Diş eti hastalıkları ve diş çürümesi için daha yüksek bir risk altında olup olmadığınızı bilin. Bazı insanlar diş eti hastalıkları için daha yüksek risk altındadır. Yüksek risk faktörleri arasında diş telleri, takma dişler veya kısmi takma dişler, yanlış hizalanmış dişler veya plakaya alan sağlayan veya temizlenmesi zor yarıklar oluşturan diğer özellikler bulunur. Bu kategorilerden birine uyuyorsanız, profesyonel temizlik için diş hekiminizi daha sık görmeniz gerekebilir.

  • Diş hekiminiz bakteri ve plağın oluşumunu önlemeye yardımcı olmak için dişlerinizi profesyonel bir şekilde temizleyecektir.

Düzenli kontroller ve temizlik için bir diş hekimine başvurun. En iyi ağız sağlığı için altı ayda bir diş hekimine görünmelisiniz. Bir diş hekimi dişlerinizin ve diş etlerinizin erişemediğiniz muhtemel kısımlarından plağı çıkarabilir. Bunlar diş eti hastalıklarının ana nedenleri olduğu için, düzenli diş hekimi randevuları diş eti iltihabının önlenmesinde önemlidir.